Amos Rex

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II” vuodelta 1908

Jaa

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

Magnus Enckell, Silta-arkkuja, 1908, Sigurd Frosteruksen kokoelma, Amos Rex. Kuva: Stella Ojala.
Magnus Enckell, Silta-arkkuja, 1908, Sigurd Frosteruksen kokoelma, Amos Rex. Kuva: Stella Ojala. Stella Ojala / Amos Rex Amos Rex
  • Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta ”Silta-arkkuja II”
  • Vuonna 1908 Magnus Enckell maalasi kolme teosta, jotka esittävät silta-arkkurakennelmaa Katajanokalla Helsingissä, yhtä teosta etsitään
  • Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja)
  • Tiedätkö jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731)

Amos Rex etsii Magnus Enckellin teosta, jolla on yhteys Sigurd Frosteruksen kokoelmaan. Vuonna 1908 Sigurd Frosterus osti teoksen ”Silta-arkkuja I”, joka oli osa kolmiosaista sarjaa, jonka kaksi muuta teosta ”Silta-arkkuja II” ja ”Silta-arkku” kuuluivat aikoinaan Heikki Järnefeltin ja Emil Zilliacusen kokoelmiin. Teoksista ”Silta-arkku” on paikannettu, mutta nyt haetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Museo haluaisi valokuvata teoksen ja julkaista kuvan tieteellisessä teosluettelossa (kirja). Jos tiedät jotain teoksesta, ota yhteyttä tutkija Sofia Aittomaahan (sofia.aittomaa@amosrex.fi, +358 40 5171731).

Kevättalvella 1908 Magnus Enckell (1870–1925) maalasi kolme teosta, jotka esittävät silta-arkkurakennelmia Katjanokalla Helsingissä. Yksi maalauksista kuuluu Sigurd Frosteruksen kokoelmaan, joka on pysyvästi esillä Amos Rexissä. Toinen on paikannettu yksityiskokoelmaan, mutta kolmannen osan sijainti ei ole tiedossa. Amos Rex hakee nyt tietoja viimeksimainitusta maalauksesta ja sen omistajasta. Tällä hetkellä työn alla on tieteellinen teosluettelo Sigurd Frosteruksen kokoelmasta. ”Julkaisu antaa mahdollisuuden esitellä teossarja kokonaisuudessaan; olisi hienoa esitellä valokuvatut teokset rinnakkain”, sanoo tutkija Sofia Aittomaa etsintäkuulutuksesta.

Yhdessä monografiassa Enckellistä vuodelta 1949 on kuvaus kaikista sarjan teoksista ja niiden senaikaiset omistajat: ”Silta-arkkuja I”, jonka omisti Sigurd Frosterus, ”Silta-arkkuja II”, jonka omisti professori Heikki Järnefelt, ja ”Silta-arkku”, jonka omisti professori Emil Zilliacus. Ensin mainittu teos on yhä tänä päivänä osa Sigurd Frosteruksen kokoelmaa. Viimeksi mainittu teos on paikallistettu, mutta nyt etsintäkuulutetaan teosta ”Silta-arkkuja II”. Teos on jäljitetty yksityiskokoelmaan Helsingissä noin vuonna 1970, mutta on sittemmin vaihtanut omistajaa.

Kaksi maalauksista oli esillä Suomen taiteen näyttelyssä Pariisin vuoden 1908 Syyssalongissa sekä Taiteellisessa asioimistossa Helsingissä 1909, mutta kolmiosainen sarja ei liene koskaan ollut esillä kokonaisuudessaan.

”Frosteruksen kokoelman teos on lainattu useihin näyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla, sekä niin Frosteruksen aikana että kuin tämän jälkeen, mutta sarjan kaksi muuta teosta eivät näytä olleen julkisesti esillä sitten 1900-luvun alun”, sanoo Aittomaa, Amos Rexin tutkija.

Kyseiset maalaukset ovat syntyneet Enckellin taiteen murrosvaiheessa, jolloin hän siirtyi käyttämään niin sanottua puhdasta palettia, eli puhtaita, sekoittamattomia värejä.

Sigurd Frosteruksen kokoelma on deponoitu Amos Rexiin. Kokoelman omistaa Sigurd Frosteruksen säätiö, jonka perustivat vuonna 1988 Frosteruksen tyttäret Johanna Weckman ja Clara Ekholm vaaliakseen isänsä muistoa, taidekokoelmaa ja henkistä perintöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Amos Rex

Amos Rex on taidemuseo, jossa menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat. Lasipalatsin funktionalistisen maamerkin yhteyteen rakennetut kaarevakattoiset maanalaiset näyttelytilat sijaitsevat Lasipalatsin aukiolla kohoavien omaleimaisten kumpujen alla. Amos Rex esittelee tilallisesti rakentuvia, elämyksellisiä ja usein teknologisesti kokeellisia näyttelyitä nykytaiteilijoilta ja heidän modernistisilta edeltäjiltään. Amos Rexin omistaja on Föreningen Konstsamfundet.    

@amoskonst 
#amosrex 

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amos Rex

Harold Hejazi vald till ordförande för juryn för Generation 2026-utställningen23.5.2024 13:02:21 EEST | Tiedote

Kanadensiske konstnären och speldesignern Harold Hejazi har kallats till ordförande för juryn för grupputställningen Generation 2026. För den tvärkonstnärliga utställningen söks verk från många olika konstarter, och Hejazi berikar juryn med sin expertis inom deltagande performancekonst, spelkonst och samhälleligt engagemang med konstnärliga medel. Amos Rex Generation-utställning hålls vart tredje år och visar upp ett brett urval av verk från konstnärer i åldern 15–23 år. Verken väljs till utställningen av en jury utifrån en öppen ansökan. Utlysningen till grupputställningen öppnar den 1 oktober 2024.

Generation 2026 -näyttelyn juryn puheenjohtajaksi on valittu Harold Hejazi23.5.2024 13:02:21 EEST | Tiedote

Generation 2026 -juryn puheenjohtajaksi on kutsuttu kanadalainen taiteilija ja pelisuunnittelija Harold Hejazi. Näyttelyyn haetaan teoksia eri taiteen aloilta ja Hejazi tuo tuomaristoon monipuolista osaamista osallistavasta esitystaiteesta, pelitaiteesta sekä sosiaalisesta vaikuttamisesta taiteen keinoin. Generation-triennaali on joka kolmas vuosi pidettävä Amos Rexin näyttely, joka esittelee laajan kattauksen teoksia 15–23-vuotiailta taiteilijoilta. Näyttelyyn on avoin haku, ja näyttelyyn tulevat teokset valitsee jury. Näyttelyn teoshaku alkaa 1.10.2024.

Harold Hejazi to chair Generation 2026 exhibition jury23.5.2024 13:02:21 EEST | Press release

Canadian artist and game designer Harold Hejazi has been invited to chair the selection jury for the Generation 2026 exhibition. The multidisciplinary exhibition will feature works from various fields of art, with Hejazi bringing to the jury his diverse expertise in participatory performing arts, game art, and social impact through art. Amos Rex’ Generation is a triennially held group exhibition that features a broad selection of works by artists between the ages 15 and 23. The works are chosen by a jury from open-call submissions. The application period opens on 1 October 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye